Ville du sælge dit barn?

Titus er 4 år og har kun antydningen af hvide afrokrøller på sin blege isse, mens han misser mod det skarpe sollys. Men det er ikke solens farlige stråler, den lille albinodreng skal være mest bange for. Truslen mod ham og de mange  andre albinoer i Tanzania er langt mere alvorlig.

Bedstemor ville sælge Titus

I 2 år har Titus boet på et børnehjem – beskyttet af en mur og bevæbnede vagter – sydøst for Victoriasøen i Tanzania. Ikke fordi han er forældreløs – han boede sammen med sin mor, som passede godt på ham – nej, han kom på børnehjem, fordi hans liv var truet.

Titus’ mor opdagede nemlig, at hans bedstemor ville sælge ham til en heksedoktor, der sælger menneskeknogler videre som lykkeamuletter. Titus’ knogler er op mod en halv millioner kroner værd, ene og alene fordi nogle her tror, det giver magt og rigdom at eje en albinoknogle.

En knogle giver rigdom

Titus’ mor tog sin lille søn på ryggen og stak af, men bedstemoren opdagede det og indhentede dem. Hun råbte: ”Vi er ludfattige, samtidig med at du slæber rundt på en stor rigdom.” De sloges, og støjen tiltrak forbipasserende, som hjalp Titus og hans mor.

Gennem Fremtidsbørn bliver børn som Titus reddet af frivillige, der hjælper børn og deres familier ude i landsbyerne. Titus var forslået, men sårene helede hurtigt. På børnehjemmet har han venner og bliver beskyttet. Siden det voldsomme opgør med bedstemoren har han ikke set sin mor, for det er for farligt for ham at komme hjem på besøg.

Albinoer får hjælp

Sammen med den lutherske kirke i Tanzania hjælper Danmission albinoer som Titus. Kirkens landsbykomitéer bringer børnene i sikkerhed på børnehjem, hvis der ikke er andre muligheder.

Men det er også vigtigt grundlæggende at ændre synet på albinoer, så deres liv og rettigheder respekteres. Derfor taler komitéerne, hvor både evangelisten, sheiken, skolelæreren, byrådsmedlemmet og andre centrale personer i lokalområdet sidder med, også albinoernes sag fra landsbyen til det juridiske og politiske niveau.

Det kræver både holdningsændring, og at lovene strammes for at komme overgrebene på albinoer til livs.

Tilbage til Mød børnene

 

Fakta

Fakta om albinoer:

  • Albinisme er en arvelig sygdom, som gør, at man ikke kan danne pigmentet melanin i huden håret og øjnene. 

  • I Tanzania har én ud af 1.400 nyfødte albinisme, hvilket er 15 gange så mange som i Europa.  

  • Albinoer er kendt som spøgelsesfolket på grund af deres udseende. 

  • Albinoer tåler ikke solens stråler, som ødelægger deres syn og giver hudsygdomme – herunder hudkræft. 

  • Knogler fra en albino kan indbringe op mod 500.000 kr. på det sorte marked. 

 

I Tanzania tror mange, at knogler fra albinoer indeholder magiske egenskaber. Det giver lykke, magt og rigdom. Derfor har bander gjort det til en makaber levevej at lemlæste eller slå albinoerne ihjel. Knoglerne bruges i lykkeamuletter, ved besværgelser og i heksemiksturer af afrikanske heksedoktorer.